Laguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture

first_img 2014 Area:  4370 ft² Area:  4370 ft² Year Completion year of this architecture project “COPY” Laguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/574259/laguna-street-residence-michael-hennessey-architecture Clipboard photographs:  Joe FletcherPhotographs:  Joe Fletcher Save this picture!© Joe Fletcher+ 20 Share “COPY” Double-D Engineering CopyApartments•San Francisco, United States Structural Engineer: Architects: Michael Hennessey Architecture Area Area of this architecture project Grover Custom Builders Photographscenter_img 2014 Year:  Apartments ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/574259/laguna-street-residence-michael-hennessey-architecture Clipboard United States Laguna Street Residence / Michael Hennessey ArchitectureSave this projectSaveLaguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture General Contractor: Year:  Projects City:San FranciscoCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Joe FletcherRecommended ProductsWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40Windowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornText description provided by the architects. The program for this ground-up, single-family residence is organized in a rational manner in an attempt to create visually simple spaces serving as the backdrop to a family’s daily activities.  An open living level is situated at the upper floor, allowing for maximum light at the space where most time is spent during the daytime.  The bedrooms and bathrooms are located at the floor below and are kept modest in scale.  These living and bedroom levels are articulated at the exterior of the building as a light mass resting above a concrete base.  This massive base contains the garage and an in-law unit towards the rear of the building, and allows the upper two levels to rise above the busy street.Save this picture!© Joe FletcherIn addition to a clear relationship between the various program elements, bringing daylight deep into the building proved to be a driving factor in the design.  Given that the building is located in a tight urban condition, this created a challenge for extending daylight into the building in a meaningful way.  The amount of glass at the front and rear elevations of the building was maximized, but this did not solve the issue at hand.  By creating a sloped ceiling at the upper level, this allowed the opportunity for a north-facing clerestory window that brings uniform lighting at the upper living level.  A large light well towards the center of the building brings light to bathrooms and hallways below.  In addition, the stair hallway carries light down to the bedroom level and entry.Save this picture!ElevationFinally, material selection and composition is given high priority.  White plaster is selected as the exterior finish for the upper two levels to take advantage of the diffused lighting condition in the Cow Hollow neighborhood of San Francisco.  This plaster is juxtaposed against a rough concrete base that indicates the utilitarian nature of the garage.  The use of wood at the sloped upper ceiling brings color and variation into the main living space as light rakes across the boards from the continuous clerestory window.  Wood and tiled floors are used as a simple means to bring color into the spaces.  Ultimately, proportion is given careful consideration while composing each material and element in relation to one another.Save this picture!© Joe FletcherProject gallerySee allShow lessCdV House / DDA Despacho de ArquitecturaSelected ProjectsHouse Architecture Rifa G’07 / Villalba, Rudolph, Vila, López, Canén, Apolant, MartinezSelected ProjectsProject locationAddress:San Francisco, CA, United StatesLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ArchDaily CopyAbout this officeMichael Hennessey ArchitectureOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsSan FranciscoHousingResidentialUnited StatesPublished on December 04, 2014Cite: “Laguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture” 04 Dec 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogFaucetshansgroheKitchen Mixers – Aquno Select M81Vinyl Walls3MVinyl Finishes in HealthPartners Regions HospitalPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsCoffee tablesBoConceptMadrid Coffee Table AD19SkylightsLAMILUXFlat Roof Exit Comfort DuoMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeStonesNeolithSintered Stone – Iron Moss – Iron CollectionCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWoodBlumer LehmannConsulting and Engineering in Wood ProjectsGlassBendheimLuminous Mirrored GlassWire MeshTwentinoxMetal Mesh – Golf Romeo 7More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

"Laguna Street Residence / Michael Hennessey Architecture"