Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects

first_imgSun Rain Room / Tonkin Liu ArchitectsSave this projectSaveSun Rain Room / Tonkin Liu Architects Houses Year:  Main Contractor: Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects “COPY” 2017 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/885283/sun-rain-room-tonkin-liu-architects Clipboard Rodrigues Associates, Tim MacFarlane Structural Engineer: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/885283/sun-rain-room-tonkin-liu-architects Clipboard Area:  80 m² Year Completion year of this architecture project Projects Save this picture!© Edmund Sumner+ 45Curated by Fernanda Castro Share Photographs CopyHouses, Extension•London, United Kingdom Photographs:  Edmund Sumner, Greg Storrar Manufacturers Brands with products used in this architecture project Manufacturers: Allgood, Cantifix, Decospan, James Latham, Steyson, iGuzzini, Altima, BBS, BBS Brick and Stone, CNC, Felicity Jones, Grymsdyke Farm, Liquid Waterproofing, Sky Garden, Tim MacFarlane “COPY” Architects: Tonkin Liu Architects Area Area of this architecture project United Kingdom City:LondonCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Edmund SumnerRecommended ProductsDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20DoorsJansenDoors – Folding and SlidingMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeText description provided by the architects. The Sun Rain Rooms is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension re-frames the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople, it serves as both a studio for the practice and a home for the partners’ family. The perimeter walls of the rear courtyard support a plywood roof, curved in plan and section to allow maximum light into a patio garden.Save this picture!© Edmund SumnerSave this picture!Floor PlansSave this picture!© Edmund SumnerRainwater gathered at the top of the townhouse falls through a pipe, following the roof’s curving leading edge to a spout over a long rainwater harvesting tank. The tank floods the patio at the push of a button, transforming it into a reflecting pool. The roof’s thin 110mm structural shell is an insulated stressed-skin, joined by round coffered skylights that echo the wave pattern of raindrops landing in the pool. It is a good place to be on a bad day. The extension accommodates both prosaic and poetic aspects of domestic and studio rituals. Under the roof, a garden room offers a living space for the home and a meeting space for the studio.Save this picture!© Edmund SumnerSave this picture!Section 2Save this picture!© Edmund SumnerA mirrored wall in the covered outdoor area beyond conceals a workshop, cooking area, potting shed, store, and deep planter for the small trees in the green roof above. Below the patio, the existing basement has been extended to create a bedroom, two bathrooms and an enlarged plant-filled light-well. Animated by the sun and the rain, the extension a landscape that harbours a family of carefully selected specimen plants. The green roof, garden room, reflecting pool and sunken light-well form a multi-layered urban garden, both celebrating and bringing people closer to nature.Save this picture!© Edmund SumnerOriginally published on July 3, 2017.Project gallerySee allShow lessYoung Minds: Design for a Brighter FutureWorkshopTimber House / KÜHNLEIN ArchitekturSelected Projects Share Camden Carpenters, Jim Mustil, AY Construction ArchDaily CopyAbout this officeTonkin Liu ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionEnglandLondonIcebergUnited KingdomPublished on July 05, 2020Cite: “Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects” 05 Jul 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?晴雨屋 Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

"Sun Rain Room / Tonkin Liu Architects"