2Verandas / Gus Wüstemann Architects

first_imgArchDaily Projects Switzerland Copy•Elerenbach, Switzerland 2Verandas / Gus Wüstemann Architects Year:  Photographs 2012 Houses Save this picture!© Bruno Helbling+ 35 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/281278/2verandas-gus-wustemann Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/281278/2verandas-gus-wustemann Clipboard “COPY” Manufacturers: Sky-Frame Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Architects: Gus Wüstemann Architects Area Area of this architecture project “COPY” 2Verandas / Gus Wüstemann ArchitectsSave this projectSave2Verandas / Gus Wüstemann Architects Area:  1100 m² Year Completion year of this architecture project Photographs:  Bruno Helbling Manufacturers Brands with products used in this architecture project Products used in this ProjectDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ClassicText description provided by the architects. This is a house for a young South African family in Erlenbach, just outside Zurich along the lake.The plot is in a suburban context and therefor pretty dense with family homes, typical for the area. The site is on a slope, where on top there are beautiful views to the lake with evening sun and at the lower part there is a group of smaller family houses.Save this picture!© Bruno HelblingThe clients asked us for a solution for a house that made most of the big plot, wanting a view, but not end up with a house on top of the hill and a rest of a garden down below.Save this picture!© Bruno HelblingPeripheryOur solution for this plot was to occupy the periphery of the site, with the main house on top of the hill and the pool house at the bottom, both houses connected through a solid stony promenade: 2 verandas.Save this picture!© Bruno HelblingBy occupying the periphery:  there is one veranda at the top, the promenade is going alongside the eastern boarder of the plot leading to the south end, there is a park in the middle of the site.Save this picture!© Bruno HelblingThe park can be consumed as nature from all three sides and therefor there is no ‚left over’ of  land. The stony promenade connects the two verandas, is a site of its own, where you walk or sit and enjoy the view to the lake or the park. With the promenade, the garden moves up to the level of the living room and it connects all levels of the house with the garden.Save this picture!© Bruno Helbling2verandasThe main house is a stony, concrete, hammer shaped volume over two levels, that contains the living rooms. In the upper part is the ‚public ‘living room for invitations and dining with a beautiful view over the lake of Zurich. On the ground level is the family lounge with an exterior patio that can be joined as one room with the living room.  All the windows disappear and the inside and outside patio become one. That patio connects all bedrooms and is a lounge to sit together privately and watch a movie.Save this picture!© Bruno HelblingThe circulations in and out of that space are controlled by concrete volumes at the ceiling that condense the space through mass and light and slow the circulation.Save this picture!© Bruno HelblingThe two rooms are crossed above each other, at the ground floor level we pull a wooden curtain around the concrete volume to create the private sleeping quarters.Save this picture!© Bruno HelblingThe upper living room has a shark fin like shape, so the space is very high at the back of the space with northern sky lights, and is lower at the front to frame the view.Save this picture!© Bruno HelblingMass with no windowsThe inside and the outside are joined, as we let all the windows disappear, so there is only the concrete mass left. The inside becomes a covered  outside space :  Mediterranean feeling in the northern hemisphere.Save this picture!© Bruno HelblingThe absence of the window is the essential instrument to actually unite in and outside space; it is the glass itself that reminds us of the border of in and outside. In many projects nowadays this fact is neglected or simply ignored and therefor glass is used in an extensive way.Save this picture!© Bruno HelblingMass and lightWe chose natural and raw materials like concrete, travertine or wood. The concrete is formed and communicates with the space through light gaps that give that extra feeling of finesse to the shear mass of the concrete. Throughout the whole house indirect lights are giving directions, and attract the periphery of the spaces rather than the center. The indirect light is creating the atmosphere.Save this picture!© Bruno HelblingOn the underground floor there is a gym, a movie room and wine cellar all arranged around the light up masses of the concrete that give the house a whole different playful area. There is raw concrete and raw wood and therefor a lot of texture. Save this picture!SectionProject gallerySee allShow lessTaiyuan Archaeological Museum / Paul Andreu ArchitecteArticlesVideo: ‘Lost Rivers’ TrailerArticles Share CopyAbout this officeGus Wüstemann ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesElerenbachHousesWoodSwitzerlandPublished on October 16, 2012Cite: “2Verandas / Gus Wüstemann Architects” 16 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Metropol ClassicVinyl Walls3MVinyl Finish- DI-NOC™ Glass FinishPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – Painted AluminumStonesCosentinoDekton® Surfaces – Chicago 444Exterior DeckingLunawoodThermowood DeckingWoodBruagAcoustic Panels with LEDWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – CPXPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsHexapent Facade PanelDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Folding Door System – Rabel 3710 Super ThermalWall / Ceiling LightsLuminisCeiling Surface Lights – HollowcoreBenches / TablesUrbaStyleConcrete Bench – BoomerangMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?光与影游走徘徊于露台之家建筑中 2Verandas 住宅 / Gus Wüstemann Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

"2Verandas / Gus Wüstemann Architects"